Top 50 Important Synonyms For Competitive Exams | English Practice Set

Synonyms is a important topic in English Grammar. Synonyms and antonyms plays an important role to secure a good score in English paper in competitive exams. In various competitive exams such as SSC CGL, SSC CHSL, SSC MTS, WBCS, Railway Exams and even other sarkari examinations and private examinations, English is a common subject as well as an important subject. If you are practicing English for government exams and other exams, then you probably know about it. So, Today we have made a list of important synonyms for competitive exams preparation. This list or practice set will be in MCQ type. We hope it will help you in your future examination. 

Synonyms For Competitive Exams

Choose the nearest similar word 

1. Audacity

     (a) Sound
     (b) Madness
     (c) Face
     (d) Boldness

Answer : (d) Boldness.

2. Conspicuous

     (a) Important
     (b) Prominent
     (c) Apparent
     (d) Ignorant

Answer : (b) Prominent.

3. Intrigue

     (a) Secret
     (b) Conspiracy
     (c) Curious
     (d) Diplomatic

Answer : (b) Conspiracy.

4. Ostensible

     (a) Hidden
     (b) Covert
     (c) Secret
     (d) Apparent

Answer : (d) Apparent.

5. Discreet

     (a) Mannered
     (b) Prudent
     (c) Proud
     (d) Mild

Answer : (b) Prudent.

6. Insipid

     (a) Unflavoured
     (b) Arrogant
     (c) Lacking in spirit 
     (d) Unscrupulous

Answer : (a) Unflavoured.

7. Astute

     (a) Inexplicable
     (b) Shrewd
     (c) Dishonest
     (d) Unwise

Answer : (b) Shrewd.

8. Acumen

     (a) Keenness
     (b) Intelligence
     (c) Sharpness
     (d) Madness

Answer : (c) Sharpness.

9. Momentous day

     (a) Important day
     (b) Memorable day 
     (c) Busy day
     (d) Hectic day

Answer : (a) Important day.

10. Amicable

     (a) Friendly
     (b) Durable
     (c) Appropriate
     (d) Opponent

Answer :(a) Friendly. 

11. Garrulous

     (a) Domineering
     (b) Talkative
     (c) Foolish 
     (d) Quarrelsome

Answer : (b) Talkative.

12. Refuted

     (a) Disproved
     (b) Refused
     (c) Denied
     (d) Repelled

Answer :(a) Disproved.

13. Solitude

     (a) True statement
     (b) Musical composition
     (c) Single mindedness
     (d) Aloneness

Answer : (d) Aloneness.

14. Commiseration

     (a) Sympathy
     (b) Vastness
     (c) Commission
     (d) Commendation

Answer :  (a) Sympathy.

15. Preposterous

     (a) Deterrent
     (b) Casual
     (c) Absurd
     (d) Careful

Answer : (c) Absurd.

16. Prosaic

     (a) Exotic
     (b) Uninspiring
     (c) Imaginative
     (d) Poetic

Answer :(b) Uninspiring.

17. Conundrum

     (a) Impudence
     (b) Riddle
     (c) Servility
     (d) Dampness

Answer : (b) Riddle.

18. Ostentatious

     (a) Abundance
     (b) Pomp
     (c) Plenty
     (d) Pretence

Answer : (d) Pretence.

19. Surmount

     (a) Surround
     (b) Overcome
     (c) Capture
     (d) Discount 

Answer : (b) Overcome.

20. Derogatory

     (a) Disparaging
     (b) In furious
     (c) Destructive
     (d) Shattering

Answer :  (a) Disparaging.

21. Estranged

     (a) Separated
     (b) Jealous
     (c) Suspicious
     (d) Angry

Answer : (a) Separated.

22. Debonair

     (a) Elegant
     (b) Bedridden
     (c) Thrifty
     (d) Candid

Answer : (a) Elegant.

23. Decrepitude

     (a) crowd
     (b) Disease 
     (c) Feebleness
     (d) Coolness

Answer : (c) Feebleness.

24. Reprisal

     (a) Remuneration
     (b) Loneliness 
     (c) Pleasure
     (d) Retaliation

Answer : (d) Retaliation.

25. Craven

     (a) Flattering
     (b) Greedy
     (c) Restless
     (d) Cowardly

Answer : (d) Cowardly. 

26. Corruption 

     (a) Bedridden
     (b) Deceit 
     (c) Lineage
     (d) Steal

Answer : (b) Deceit.

27. Fetid
 
     (a) Stinking 
     (b) Comical
     (c) Regular
     (d) Ornament

Answer : (a) Stinking.

28. Extol

     (a) Exterior
     (b) Steal 
     (c) Excess
     (d) Praise

Answer : (d) Praise.

29. Countervailing

     (a) Crying
     (b) Compensating
     (c) Complaining
     (d) Argumentative

Answer : (b) Compensating.

30. Indictment

     (a) Indoctrination
     (b) Arraignment
     (c) Inducement
     (d) entrapment

Answer : (b) Arraignment.

31. Admonish

     (a) Warn 
     (b) Distribute warm
     (c) Escape
     (d) Worship

Answer : (a) Warn.

32. Probity

     (a) Efficiency
     (b) Courtesy
     (c) Uprightness
     (d) Promptness

Answer : (c) Uprightness.

33. Counterfeit

     (a) Biased
     (d) Constant 
     (c) Fake
     (d) Unknown

Answer :(c) Fake.

34. Relish

     (a) Enjoy
     (b) Realise 
     (c) Reveal
     (d) Taste

Answer : (d) Taste.

35. Foreboding

     (a) Failure
     (d) Alarm
     (c) Foresight
     (d) Forecast

Answer : (d) Alarm.

36. Scorn

     (a) Bias
     (b) Concise
     (c) Fierce
     (d) Despise

Answer : (d) Despise.

37. Aberration

     (a) Deviation
     (b) Justification
     (c) Rationality
     (d) Intensification

Answer : (a) Deviation.

38. Onus

     (a) Prudence
     (d) Inclination
     (c) Antipathy
     (d) Responsibility

Answer : (d) Responsibility.

39. Reverie

     (a) Reality
     (d) Determination
     (c) Realisation
     (d) Day dream

Answer : (d) Day dream.

40. Cantankerous

     (a) Rash
     (d) Noisy
     (c) Disrespectful
     (d) Quarrelsome 

Answer : (d) Quarrelsome.

41. Admonition

     (a) Admission
     (b) Reason
     (c) Hindrance
     (d) Warning

Answer : (d) Warning.

42. Poignant

     (a) Silly
     (b) Showy
     (c) Snobbish
     (d) Sad

Answer : (d) Sad.

43. Inclement

     (a) Unfavourable
     (b) Selfish
     (c) Inactive
     (d) Active

Answer : (d) Active.

44. Atrocity

     (a) Jealousy
     (b) Envy
     (c) Absurdity
     (d) Violence

Answer : (d) Violence.

45. Emulate

     (a) Imitate
     (b) Echo
     (c) Simulate 
     (d) Mimic

Answer : (a) Imitate.

46. Preponderance

     (a) Domineering
     (b) Pre-eminence
     (c) Preoccupation
     (d) Extrovert

Answer : (a) Domineering.

47. Indict

     (a) Charge
     (b) Implicate
     (c) Manifest
     (d) Elude

Answer : (a) Charge.

48. Cursory

     (a) Eager
     (b) Little
     (c) Tender
     (d) Quick 

Answer : (d) Quick.

49. Ostracise

     (a) Banish
     (b) Censure
     (c) Berate
     (d) Sentence

Answer : (a) Banish.

50. Repress

     (a) Curb
     (b) Express
     (c) Confuse
     (d) Impress

Answer : (a) Curb.


We hope you like our collection of synonyms list. Make sure you follow us on Instagram and Quora and Join us our Telegram Channel. In our Telegram Channel you'll get competitive exams realtered materials. Thank you. 
Admin

Hello everyone, I’m Mritunjoy Biswas and I did masters degree in English literature. Now I’m a private tutor and I have been teaching for last 5 years.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post