Top 50 Important Antonyms For Competitive Exams | English Practice Set

Antonyms is one of the important portions in English grammar. Nowadays Antonyms is also important for competitive exams preparation. In various government and private job examination, there you'll find English paper and in that paper you'll find 5 to 6 questions are came from Antonyms. And because of that it is very important to practice antonyms regularly. Here we have made a list of 50 important antonyms. We try to provide best as well as important list of it. So, practice it (antonyms quiz) through our platform for free. 

Antonyms For Competitive Exams

Choose Possible Opposite Word 

1. Perspicuity

     (a) Vagueness
     (b) Unfairness
     (c) Dullness
     (d) Unwillingness

Answer : (a) Vagueness.

2. Ameliorate

     (a) Soften
     (b) Improve
     (c) Worsen
     (d) Depend

Answer : (c) Worsen.

3. Fervent

     (a) In excitable
     (b) Enduring
     (c) Subdued
     (d) Dispassionate

Answer : (d) Dispassionate.

4. Devious

     (a) Simple
     (b) Straight
     (c) Obvious
     (d) Superficial

Answer : (b) Straight.

5. Conspicuous

     (a) Obvious
     (b) Blatant
     (c) Definite
     (d) Obscure

Answer : (d) Obscure.

6. Exotic

     (a) Indigenous
     (b) Conventional
     (c) Inexpensive 
     (d) Poor

Answer : (a) Indigenous.

7. Verity

     (a) Sanctity
     (b) Falsehood
     (c) Reverence
     (d) Rarity

Answer : (b) Falsehood.

8. Reproof

     (a) Approbation
     (b) Condemnation
     (c) Apposition
     (d) Appropriation

Answer : (a) Approbation.

9. Meandering

     (a) Sliding
     (b) Strained 
     (c) Slopping
     (d) Straight

Answer : (d) Straight.

10. Impertinent

     (a) Insolent
     (b) Cheeky
     (c) Impudent
     (d) Courteous

Answer : (d) Courteous. 

11. Grotesque

     (a) Odd
     (b) Whimsical
     (c) Sinful
     (d) Natural

Answer : (d) Natural.

12. Niggard

     (a) Generous
     (b) Avaricious
     (c) Extravagant
     (d) Miserly

Answer : (a) Generous.

13. Liberty

     (a) Serenity
     (b) Serfdom
     (c) Slavery
     (d) Subordination

Answer : (c) Slavery.

14. Supple

     (a) Flexible
     (b) Pliant
     (c) Pliable
     (d) Rigid

Answer :  (d) Rigid.

15. Unitary

     (a) Single
     (b) Multiple
     (c) Triple
     (d) Double

Answer : (b) Multiple.

16. Pragmatic

     (a) Indefinite
     (b) Optimistic
     (c) Vague
     (d) Idealistic

Answer : (d) Idealistic.

17. Redundant

     (a) Repentant
     (b) Singular
     (c) Surplus
     (d) Required

Answer : (b) Singular.

18. Amenable

     (a) Acquiescent
     (b) Inattentive
     (c) Distrustful
     (d) Unwilling

Answer : (d) Unwilling.

19. Boisterous

     (a) Cheerful
     (b) Serenity
     (c) Calm
     (d) Courageous

Answer : (c) Calm.

20. Veteran

     (a) Enthusiast
     (b) Master
     (c) Activist
     (d) Novice

Answer :  (d) Novice.

21. Dormant

     (a) Supine
     (b) Quiescent
     (c) Torpid
     (d) Conscious

Answer : (d) Conscious.

22. Treacherous

     (a) Perilous
     (b) Seditious
     (c) Mutinous
     (d) Secure

Answer : (d) Secure.

23. Nebulous

     (a) Amorphous
     (b) Apparent
     (c) Murky
     (d) Imprecise

Answer : (b) Apparent.

24. Mammoth

     (a) Negligible
     (b) Poor
     (c) Tiny
     (d) Large

Answer : (c) Tiny.

25. Naive

     (a) Credulous
     (b) Wise
     (c) Childlike
     (d) Innocent

Answer : (b) Wise. 

26. Laconic

     (a) Erudite
     (b) Uncivilised
     (c) Livid
     (d) Talkative

Answer : (d) Talkative.

27. Propensity
 
     (a) Stagnation
     (b) Disinclination
     (c) Restlessness
     (d) Forecast

Answer : (b) Disinclination.

28. Affluence

     (a) Stagnation
     (b) Poverty
     (c) Neglect
     (d) Misery

Answer : (b) Poverty.

29. Petulant

     (a) Industrious
     (b) Fearless
     (c) Calm
     (d) Scrupulous

Answer : (a) Industrious.

30. Encomium

     (a) Diffidence
     (b) Meagre
     (c) Hypercriticism
     (d) Unethical

Answer : (c) Hypercriticism.

31. Agony

     (a) Bliss
     (b) Pleasure
     (c) Ecstasy
     (d) Laughter

Answer :(b) Pleasure.

32. Sublime

     (a) Hilarious
     (b) Amusing
     (c) Mean
     (d) Ludicrous

Answer : (c) Mean.

33. Senile

     (a) Corrupt
     (d) Suspicious
     (c) Affluent
     (d) Mentally alert

Answer : (d) Mentally alert.

34. Timorous

     (a) Bright
     (b) Trembling
     (c) Bold
     (d) Cowardly

Answer : (c) Bold.

35. Redoubtable

     (a) Widely travelled
     (d) Truthful
     (c) Ordinary
     (d) Crafty

Answer : (c) Ordinary.

36. Cumbersome

     (a) Smooth
     (b) Heavy
     (c) Automatic
     (d) Convenient

Answer : (d) Convenient.

37. Modicum

     (a) Adulation
     (b) Surfeit
     (c) Decent
     (d) Modern

Answer : (b) Surfeit.

38. Puerile

     (a) Impure
     (d) Inquisitive
     (c) Original
     (d) Matured

Answer : (d) Matured.

39. Comply

     (a) Conform
     (d) Challenge
     (c) Compete
     (d) Complain

Answer : (d) Challenge.

40. Idiosyncrasy

     (a) Generality
     (d) Insanity
     (c) Singularity
     (d) Sanity

Answer : (a) Generality.

41. Denigrate

     (a) Doubt
     (b) Belittle
     (c) Praise
     (d) Believe

Answer : (c) Praise.

42. Subservient

     (a) Superior
     (b) Eligible
     (c) Powerful
     (d) Inferior

Answer : (a) Superior.

43. Relinquish

     (a) Relish
     (b) Vanish
     (c) Continue
     (d) Quench

Answer : (c) Continue.

44. Susceptible

     (a) Predictable
     (b) Incredible
     (c) Unpredictable
     (d) Immune

Answer : (d) Immune.

45. Dwindle

     (a) Shrink
     (b) Decrease
     (c) Increase
     (d) Diminish

Answer : (c) Increase.

46. Insolent

     (a) Overbearing
     (b) Submissive
     (c) Disdainful
     (d) Arrogant

Answer : (b) Submissive.

47. Tardy

     (a) Late
     (b) Prompt
     (c) Quick
     (d) Gradual

Answer : (c) Quick.

48. Culmination

     (a) Conclusion
     (b) Completion
     (c) Beginning
     (d) Climax

Answer : (c) Beginning.

49. Concur

     (a) Disarrange
     (b) Disagree
     (c) Discourage
     (d) Disappear

Answer : (b) Disagree.

50. Dishevelled

     (a) Confident
     (b) Composed
     (c) Jovial
     (d) Tidy

Answer : (d) Tidy.


We hope you like Antonyms collection. If you like this, then make sure you follow us on Instagram and Quora Space and you can Join us our Telegram Channel. In our Telegram Channel you will get Important materials such as pdfs, notes which are related to competitive exams. Thank you. 
Admin

Hello everyone, I’m Mritunjoy Biswas and I did masters degree in English literature. Now I’m a private tutor and I have been teaching for last 5 years.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post